Bekapujte svoje uređaje
/ By iphonesrbija / iBlogiPhone Servis / 0 Comments

Kako izbeći gubitak važnih podataka sa vašeg uređaja

Bilo da su to slike, kontakti, beleške ili aplikacije, svi čuvamo bitne podatke na svojim mobilnim uređajima. Puno korisnika bezbednost podataka uzima "zdravo za gotovo" i za potrebu bekapovanja ovih sadržaja se sete tek kada već nastane problem. Kako se svakodnevno u našem radu srećemo sa nemilim situacijama gde korisnici bespotrebno gube svoje podatke, navešćemo par saveta kojima se gubitak podataka može izbeći.

iCloud

iPhone i iPad bekap na iCloudApple je napravio iCloud, servis za čuvanje podataka u "klaudu" tj. na njihovim serverima koji su uvek dostupni i na kojima je sigurnost skladištenih podataka zagarantovana. Svako uz svoj Apple nalog (Apple ID) dobija 5GB besplatnog prostora na iCloud-u!

Ovih 5GB je sasvim dovoljno za svakodnevno bekapovanje većine podataka iz vašeg iPhone-a ili iPad-a. Problem nastane kod korisnika koji puno slikaju i snimaju telefonom, a ostave opciju bekapovanja slika i kompletnog bekapa uključenu. Tom prilikom, iCloud vrlo brzo popuni 5GB prostora i tada prestaje sinhronizacija podataka, a od vas se traži da povećate svoj iCloud kapacitet, što se naravno plaća.

Sta ukljuciti u iCloud opcijama

Obzirom da za većinu korisnika u Srbiji, proširenje iCloud prostora nije opcija (što zbog odsustva zvanične podrške, nemanja adekvatne kreditne kartice koja "prolazi", visoke cene usluge), naš savet je da iz opcija sinhronizacije na iCloud isključite Photos i iCloud Backup.
Isključivanjem navedenih opcija omogućili ste da na iCloud-u uvek imate sigurnosne kopije bitnih podataka sem slika i snimaka: kontakti, poruke, beleške, podaci iz raznih aplikacija, kalendari, podsetnici.

Bekap slika bi trebalo da radite povremeno, na računaru.

Za Mac korisnike, Photos je jako dobra aplikacija za čuvanje Vaših slika i video zapisa. Ako ste na Windows-u, jednostavno kopirajte slike kao sa bilo koje druge digitalne kamere.

Takođe postoji dosta alternativnih aplikacija - menadžera za iOS uređaje, uz čiju pomoć možete lako čuvati Vaše podatke: iMazing (plaća se), iFunBox (besplatna), AnyTrans i puno drugih.

iTunes backup

Pored toga što je aplikacija za kupovinu knjiga, muzike i filmova, iTunes služi i za sinhronizaciju podataka  sa vašim računarom. Kada instalirate iTunes i priključite kablom svoj uređaj na računar, otvoriće vam se opcije za bekapovanje. Ako želite da osigurate podatke na svom uređaju, najbolja opcija je da relativno često radite bekap preko iTunes-a.

iTunes enkriptovan bekap je verna kopija vašeg uređaja u datom trenutku!

iTunes enkriptovan bekap

iTunes je jako bitan i kao preventiva i može biti jedino rešenje u situaciji kada ukucavanjem pogrešne ulazne šifre u uređaj (Passcode), uređaj upadne u Disabled Mode. Bilo da je u pitanju krađa uređaja, šaljivi drugari u školi, znatiželjni prijatelji ili hardverski problem sa ekranom telefona, ako se u kontinuitetu u uređaj unosi pogrešna šifra, on je programiran da se nakon određenog vremena i broja pokušaja, zaključa i više ne dozvoljava nikakve unose!

  • 5 netačnih unosa jedan za drugim – iPhone is disabled, try again in 1 minute
  • 7 netačnih unosa –iPhone is disabled, try again in 5 minutes
  • 8 netačnih unosa – iPhone is disabled, try again in 15 minutes
  • 9 netačnih unosa – iPhone is disabled, try again in 60 minutes
  • 10 netačnih unosa – iPhone is disabled, connect to iTunes

"Jedini spas" za dodatni unos tačne šifre tada je iTunes na kome ste ranije autorizovali taj isti uređaj! Ako zaključan uređaj priključite na "njegov" iTunes, jedino tada ćete dobiti mogućnost da ponovo unesete tačnu šifru i na taj način ga odblokirate.

Par korisnih saveta

iz našeg višegodišnjeg iskustva.

Uvek treba da imate 2GB slobodnog prostora

Gotovo svakodnevno nam dolaze korisnici kojima iPhone "stoji na jabučici" tj. uređaj ne može da podigne operativni sistem. Pored hardverskih problema koji mogu da prouzrokuju ovo, često je slučaj da zbog odsustva slobodnog prostora, operativni sistem (iOS) "zabaguje" i nije moguće pokrenuti uređaj.

Testovi pokazuju da iOS uređaji optimalno fukcionišu kada imaju preko 2G slobodnog prostora. Ako free space padne ispod 2GB već počinju da se pojavljuju problemi u korišćenju, a kada je ispod 1GB uređaj se bukvalno muči da održi normalno funkcionisanje.

Oslobodite prostora na svom iPhone telefonu

Ako nemate puno slobodnog prostora, isključite Automatsko ažuriranje iOS-a

Vlasnici uređaja koji imaju malo slobodnog prostora u riziku su da tokom ažuriranja operativnog sistema, novi iOS ne dođe do kraja sa instalacijom, a sam uređaj postane neoperativan. Najčešće je tada jedino rešenje reinstalacija uređaja i vraćanje na inicijalna fabrička podešavanja, čime su svi podaci izgubljeni.

Apple iOS je od 90MB, koliko je 2007. godine imala prva verzija operativnog sistema za iPhone 2G, narastao na 3.320MB (3.32GB) koliko ima najnoviji iPhone XS Max. Iako automatsko ažuriranje direktno preko uređaja (OTA Update) najčešće prođe bez ikakvih problema, treba imati na umu da je najbolje to raditi kada je uređaj priključen na punjač i kada imate nekoliko gigabajta slobodnog prostora.

Isključite automatsko ažuriranje software-a

Ako vam pukne staklo ili ekran

U svom radu srećemo se sa situacijom da nakon lomljenja stakla na ekranu, telefon zablokira. Zbog slomljene elektronike digitajzera, on nekada samostalno "klikće" (ghost touch) i ukucava pogrešno šifru za otključavanje telefona. Nakon otprilike sat i po takvog bezuspešnog unosa passcode-a, kao što smo ranije objasnili, svaki iOS uređaj ulazi u Disabled Mode i više nije moguće pristupiti uređaju, ni podacima na njemu!

U slučaju da vam je ekran telefona nakon pada ili udarca crn i ne vidite šta se iza tog crnog ekrana dešava, a posebno ako je ozbiljnije izlomljeno staklo, što pre dođite do servisa, da bi se izbegla situacija da Vam operativni sistem blokira i samim tim bude nemoguće da pristupite podacima.

U našem servisu u ovim situacijama reagujemo odmah, kako bi se izbeglo blokiranje uređaja. Ovde možete saznati više o zameni ekrana na iPhone telefonima u našem servisu.

SERVIS IPHONE EKRANA

Ako niste u mogućnosti brzo da stignete do servisa, probajte da isključite uređaj držanjem odgovarajućih dugmića (zavisno od uređaja).
Da bi isključili uređaj, odgovarajuce dugmiće držite 5-6 sekundi i pustite (Force Shutdown).

Još jednom da ponovimo, da izbegnete gubitak važnih informacija sa iOS uređaja, bitno je da osigurate Vaše podatke bekapovanjem na iCloud ili redovno na računaru preko iTunes-a.

Write a Comment

Ostavite komentar