/ By iphonesrbija / iBlogiPhone Servis / 13 Comments

Kako da vam baterija duže traje na iOS7

Taman kada ste pomislili da baterija na vašem iPad-u ili iPhone-u ne može trajati kraće, pojavio se iOS 7. Novi iOS je doneo mnoga poboljšanja i nove opcije, a mnoge od njih naravno “troše” bateriju. To da se brzo isprazni baterija, jedna je od najčešćih žalbi na novi iOS7.

Mnogi nas zovu i porede “stare” modele mobilnih telefona i njihovo trajanje baterije sa iPhone-om. Ono što je činjenica, to je da su mobilni telefoni mnogo više napredovali od same tehnologije baterija – ono što danas nude mobilni telefoni, posebno smartphone-ovi, jednostavno mora da troši bateriju.

Ipak, sledeće opcije uštede mogu dosta pomoći!

1. Background App Refresh – Osvežavanje aplikacija koje rade u pozadini

Glavni krivac za brzo pražnjenje baterije je nova funkcija koja se zove “Background App Refresh” koja je na iOS7 automatski podesena na “On”. To dozvoljava aplikacijama koje rade u pozadini (multitasking) da sve vreme osvežavaju sadržaj preko WiFi-a ili preko interenta koji imate u paketu kod opereatera. Da biste isključili ovu opciju potrebno je da odete na: Settings/General/Background App Refresh i da tu ili u potpunosti iskljucite ovu funkciju na “Off” ili onesposobite aplikacije za koje vam nije neophodno da se neprestano osvežavaju.

usteda-baterije-6

2. Lokacijski servisi

Mnoge aplikacije – od Google Mapa do Twitter-a pa čak i iOS kamere neprestano prate – beleže lokacije na kojima se nalazite. Možete isključiti lokacijske usluge u potpunosti (Settings/Privacy/Location Services) ili isključite lokacijske usluge za one aplikacije za koje vam to nije neophodno. Mi preporučujemo drugu opciju, tako da i dalje imate uključene lokacijske usluge za aplikacije u kojima je to neophodno kao na primer Find My Phone koja može biti veoma korisna u slučaju da izgubite telefon.

Takođe, slobodno možete isključiti sledeće opcije – odete na System Services opciju u Location Services odeljku, videćete još nekoliko opcija koje skraćuju život baterije, kao što su “Popular Near Me”, “Frequent Locations”, “Cell Network Search”, “Diagnostics & Usage” i ostale opcije koje smatrate da vam ne trebaju.

usteda-baterije-5

usteda-baterije-4

3. Parallax

Apple je dodao gomilu novih animacija i Parallax funkciju – koja omogućava da ekran izgleda kao da se wallpaper pomera iza ikonica aplikacija u skladu sa pomeranjem samog uređaja. Nekome ovo izgleda lepo ali takođe dosta skraćuje trajanje baterije. Dosta korisnika se žalilo na vrtoglavicu izazvanu ovim pokretima, tako da u slučaju da i vas nervira ili samo želite da vam baterija traje duže možete isključiti ovu funkciju.

Da biste to uradili idete na Settings/General/Accessibility/Reduce Motion i tu prebacite prekidač na “On”.

usteda-baterije-2

4. Automatsko ažuriranje softvera

iOS 7 vam omogućava da se automatski skidaju novije verzije za sve aplikacije koje već imate instalirane bez potrebe da sami idete na App Store i kliknete na Update. Ovo je generalno veoma prakticna funkcija, ali verovatno ne želite da vam telefon skida velike Update-e za neke aplikacije ukoliko vam je baterija pri kraju. Kako biste onesposobili ovu funkciju, potrebno je da odete na Settings/iTunes and Apple Store i  da odštiklirate Updates opciju.

5. Isključite AirDrop

AirDrop vam omogućava da share-ujete podatke sa drugim korisnicima koji koriste istu wi-fi mrežu kao i vi. Ali kada ne koristite tu opciju, učinite svojoj bateriji uslugu i isključite je. To možete učiniti u Control Center-u gde imate prekidač koji pali/gasi AirDrop.

6. Smanjite osvetljenost ekrana – Brightness

Ovo je dugo bio dobar način da produžite život baterije na bilo kojem uređaju, u tom smislu ni iOS 7 nije izuzetak. Osvetljenost možete smanjiti odlaskom u Control Center ili Settings/Wallpapers & Brightness i tu možete isključiti Auto Brightness i ručno smanjiti osveljenje ekrana.

conserve-your-battery-life-1

7. Spotlight

Apple-ovoj internoj funkciji za pretragu (zvanoj Spotlight) sada može da se pristupi sa bilo kog ekrana, ali zbog toga se svi podaci konstantno indeksiraju, a to ubija vašu bateriju. Idite na Settings/General/Spotlight Search i isključite pretragu za sve što vam nije svakodnevno neophodno.

ios_7_spotlight_search_howto

Ukoliko znate još neki način za poboljšanje trajanja baterije, ostavite komentar, rado ćemo ga ubaciti u listu.

13 Comments

 • Milan

  Pozdrav svima.

  Interesuje me cena baterije za 4s i gde mogu sa nabavim neki kvalitetan “bamper”?

  Hvala unapred

  • iServis

   Postovani, zamena baterije na 4S uredjajima je kod nas 4000 dinara i mozete pogledati i sirok izbor bumper-a i futrola.

 • Mare

  imam iphon 4 i posle update-ovanja na7.1.2 primetio sam da mi slika treperi kada je na kameri,kada gledam slike i kada je neki wallpaper(talas,planina,zvezde…).Na slikama koje uslikam se to ne primeti kao ni na videu.Pozadinu sam stavio crnu i sada nista ne treperi…samo kada aktiviram kameru.U cemu je problem???

  • iServis

   Postovani, morali bismo da pregledamo telefon kako bismo videli o cemu se tacno radi i da li mozemo to da resimo.

 • nikolin

  kako mogu znati preko imei. sa koje mreze uredjai dolazi hvala

 • srdjan

  izvinite,koliko kosta zamena ekrana

 • Milos

  koliko kosta nova baterija za iphone 4? i da li je originalna?

 • Nesa

  Postovani imam Iphon 4 s pre par dana sam ga pazario polovan, pre par dana mi se ugasio dok ke baterija bila 25 % a danas dok je bila 34% u dzepu. Izvadim ga i upalim o radi normalno. Sta moze da bude uzrok povremenog gasenja. Danas se isprazila naglo sa 72 na 32. S Postovanjem Nenad

  • iphonesrbija

   Moze da bude svasta… najbolje ako je problem baterija. Dodjite da probamo sa zamenom baterije.

 • Pietro

  Najbolje iskljuciti potpuno telefon, pa da baterija traje vecno..Ma ajde..:-)…Sve ukljuciti..!!!
  Sta ce mi ferrari da ga drzim u garazi i pokazujem praznicima..To se vozi al massimoooo..!!!

 • Write a Comment

  Ostavite komentar