Uporedni prikaz tipa ekrana na iPhone modelima
/ By iphonesrbija / iBlogiPhone Servis / 0 Comments

Razlike OLED i LCD iPhone ekrana

iPhone X, pored brojnih drugih promena, doneo je i novu vrstu ekrana - OLED. I njegovi naslednici iz Xs serije takođe imaju OLED ekrane, a može se naslutiti da će ovaj trend biti nastavljen i da LCD (liquid crystal display) ekrani polako odlaze u istoriju.

Šta je razlika između OLED i LCD?

Glavna razlika je u tehnologiji stvaranja slike:

  • kod LCD ekrana, pozadinsko osvetljenje (backlight) je uključeno non-stop, a nekoliko slojeva filtera i polarizatora kontrolišu koliko svetlosti prolazi i definišu sliku koju vidite na ekranu.
  • kod OLED ekrana (organic light emitting diode) svaki individualni piksel sadrži organsku materiju koja isijava kada struja prolazi kroz njega, tako da pikseli sami pojedinačno, svaki za sebe, proizvode svetlost i boju.

Kod OLED ekrana, da bi videli crnu, piksel jednostavno treba da bude bez napona. Kod LCD-a čak i ispod crne "boje" pozadinsko osvetljenje je uključeno. Samim tim, prednost OLED-a je što je energetski efikasniji, što je bitna stavka ako uzmemo u obzir da je ekran na svakom pametnom telefonu najveći potrošač. Novi ekrani su tanji jer ne zahtevaju višeslojnost koju imaju LCD ekrani, a boje su živopisnije; crna je “Tamnija”, bela svetlija, veći je kontrast, što su sve vidne prednosti OLED panela.

LCD sa druge strane, zbog fiksnog pozadinskog osvetljenja, ima bolje performanse u uslovima veće spoljne osvetljenosti (sunčan dan napolju), a i trenutno su dosta jeftiniji od OLED-a.

Samsung koji je trenutno najveći proizvođač OLED panela u svetu, proizveo je veći deo ekrana za iPhone X, Xs i Xs Max. Nagađanja su da će se Apple u narednom periodu, za svoje nove modele, osloniti više na Toshibu i BOE.

Zamena ekrana u našem servisu?

Već više od 10 godina, koliko radimo sa iPhone uređajima, trudimo se da za svoje mušterije obezbedimo najbolje ekrane, kao i da popravci pristupimo profesionalno i po najvišim standardima.

U svojoj ponudi imamo originalne ekrane, a kako bi udovoljili zahtevima naših mušterija, obezbedili smo i pažljivo biramo i druge proizvođače iPhone ekrana, koji zadovoljavaju određene standarde i koji su po ceni pristupačniji. 

Zamena ekrana za iPhone kod nas u servisu u Beogradu, je brza procedura, najčešće završena za svega par sati.

Nudimo i besplatnu uslugu preuzimanja i naknadne dostave uređaja na željenu adresu - iPickUp!

Više informacija i cene možete saznati na našoj stranici:
ZAMENA IPHONE EKRANA

Write a Comment

Ostavite komentar