Apple Watch
/ By iphonesrbija / iBlog / 0 Comments

 Watch: Kakav je to Apple sat?

Da li će Watch biti za Apple važan kao što je to bio iPhone? Čini se da je još uvek prerano za zaključke.

“Šta zapravo radi?” je pitanje koje postavlja svako koga interesuje Apple Watch. Postoji mnoštvo odgovora na ovo pitanje, ali jedan možda sažima dosta toga – ovo je verovatno najbolji smartwatch koji sada možete naći na tržištu i nakon par dana korišćenja požećete da baterija traje zauvek.

apple-watch-slika-4

 Dizajniran za život

Pre svega, kao i svi satovi, Apple Watch je luksuzan, može se čak reći i prelep, modni aksesoar. Svedeni dizajn i čiste konture izrađene od plemenitih materijala, zajedno sa magnetnom narukvicom, osim što mame poglede, ujedno odgovaraju i zahtevima udobnosti i svim modnim izazovima.

apple-watch-slika-7

Podešavanje i prilagođavanje putem Apple Watch App-a je veoma jednostavno i to je trenutak kada shvatite zašto je taj uređaj “pametan”. Tu stvari postaju sve interesantnije.

Počnimo od “lica” odnosno osnovnog prikaza na ekranu sata koji se pali samo kada detektuje pokret ruke i koji se može gotovo beskrajno custom-izovati. Za lice sata možete imati Mikija Mausa, grafički prikaz izlaska ili zalaska sunca, mesec i planete ili pak veliki izbor različitih “komplikacija” koje prikazuju vreme u različitim vremenskim zonama, obaveštenja o sastancima, koliko ste kalorija sagoreli i još mnoštvo drugih opcija. Same po sebi ove opcije nisu novina ali kako to obično biva kompanija Apple je uzela set postojećih funkcija i poboljšala ih u okviru jednog proizvoda. Svemu ovome se pristupa “force touch”-om, odnosno pritiskom prsta na displej.

apple-watch-slika-8

Filter za telefon

Postoji beskonačno stvari osim prikaza tačnog vremena koje Apple Watch može da obavlja. Ipak ukoliko svim aplikacijama sa iPhone-a dozvolite da vam šalju notifikacije i na sat, to vas može dovesti u oluju obaveštenja koja ćete ubrzo početi da ignorišete.
Apple naglašava  da je Apple Watch “novi način da budete u toku sa aktuelnim informacijama” – što znači da više nema izgovora za propušteni poziv obzirom na diskretne vibracije koje ćete osećati na ruci.
Lako možete odabrati da li ćete na poziv odgovoriti na telefonu ili ćete se opredeliti za pomalo čudan razgovor sa svojom rukom koji se odvija preko spikerfona na satu. Ukoliko pogledate sat odmah po prijemu obaveštenja (notifikacije), sat će vam ga automatski prikazati, ukoliko duže gledate dobićete više detalja. U svakoj drugoj prilici ćete pogledom na sat dobiti samo vreme.

Aplikacije će vas obaveštavati samo o najvažnijim stvarima i to ukoliko im to dozvolite. Apple sat je zapravo filter za telefon, koji vas oslobađa od kompulsivne provere obaveštenja koja vam pristižu na telefonu.

Kada su u pitanju poruke, možete momentalno odgovarati na iste putem Siri ili pomoću seta inteligentnih fraza prilagođenih različitim kontekstima. Swipe opcija vas vodi na set različitih obaveštenja kao što su novosti sa berze, vremenska prognoza i tome slično. MusicApp vam omogućava da kontrolišete muziku koju puštate na telefonu ili zvučnicima.

apple-watch-slika-5

Interfejs, aplikacije i dužina trajanja baterije

Kretanje kroz interfejs Apple Watch-a je mešavina korišćenja točkića “digitalne krunice” (zumiranje i udaljavanje sadržaja na ekranu koji je isuviše mali za zumiranje prstima) i pritiskanja krunice koje funkcioniše kao home dugme na telefonu. Dugme sa strane vas vodi direktno u kontakte.

Ovo možda zvuči malo komplikovano, ali period navikavanja je veoma kratak. Ukoliko je na primer ekran upaljen potrebna su samo dva klika na krunicu da predjete sa ekrana sa satom na ekran sa aplikacijama.

Aplikacije su grupisane u formu oblaka, i veoma lako im se pristupa. Treba imati na umu da je uređaj nov na tržištu te neke aplikacije deluju pomalo “siromašno”. Znajuči zajednicu Apple korisnika i developera to neće dugo potrajati, obzirom da se svakodnevno pojavuljuju ažurirane verzije aplikacija na koje ste već navikli, sada i sa podrškom za Apple Watch.

Primena je toliko široka da ide od mogućnosti da okine fotografiju na iPhone-u ili da radi kao daljinski za AppleTV, pa do toga da zamenjuje platne kartice i preko ApplePay sistema postaje pravi digitalni novčanik. Ono što nas u budućnosti očekuje, verovatno ni sci-fi filmovi nisu predvideli.

apple-watch-slika-3

Čak i kada intenzivno koristite sat i sve njegove mogućnosti, teško je potrošiti bateriju u jednom danu. Uz umereno korišćenje baterija može izdržati i dva cela dana.

apple-watch-slika-6

Zdravlje i fitnes

apple-watch-slika-1Kada je u pitanju zdravlje i fitnes, Apple Watch je tu na svom terenu i deluje da nas u toj oblasti očekuju još mnoga poboljšanja i iznenađenja. Ekran sa tri prstena prati koliko ste vežbali, koliko kalorija ste sagoreli i koliko ste stajali i poredi ih sa vašim ličnim ciljevima. Za optimalno zdravstveno stanje cilj je da sve sva tri prstena svakog dana u celosti popune. Podatke o svojim dnevnim aktivnostima možete pratiti na satu, kao i kroz detaljniji prikaz na telefonu. Iako vam može delovati suludo da vas sat opominje da ustanete i stojite, kao i da vam daje uputstva za vožnju, ova spravica vam kada je prilagodite svojim potrebama umnogome može poboljšati dnevne navike i kvalitet života.
Praćenje aktivnosti možete podesiti u zavisnosti od vrste, za trčanje,veslanje, brzo hodanje i još gomila drugih opcija. Kada je uparen sa telefonom možete ga koristiti kao GPS za rutu, a bez telefona ga možete koristiti za merenje razdaljine i slušanje muzike preko bluetooth slusalica. Ukoliko postignete svoje ciljeve, Apple vam daje besplatne ali iracionnalno zadovoljavajuće digitialne “nagrade”.

Da li je vredan novca?

Apple Watch objedinjuje set već postojećih funkcija koje su iznova promišljene i iskombinovane i donose inovacuju u samoj  objedinjenosti forme i funkcionalnosti. Ukoliko ste prethodno koristili Apple uredjaje ovaj njihov pristup razvoju proizvoda vam je verovatno već poznat i ako imate 550$ za novu igračku nećete puno razmišljati. Dobićete nov gadget bez koga više nećete moći.

A nama ostaje da počnemo da se spremamo za “sajdžijski” posao!

apple-watch-slika-2 

Write a Comment

Ostavite komentar