/ By iphonesrbija / iBlog / 0 Comments

Apple pokreće svoju platnu karticu, svoj “Netflix” i platformu za igrice

Poslednja Apple prezentacija koja je održana 25. marta je donela dosta značajnih novina u domenu softvera i usluga. Glavna stvar u kojoj se Apple-ovi novi servisi razlikuju od sličnih koje nude druge kompanije jeste Apple politika o privatnosti podataka. To znači da neće biti reklama u aplikacijama, i vaši podaci o korišćenju se neće deliti sa marketerima. Gotovo nijedan od najavljenih proizvoda nije imao live demo u vreme prezentacije i većina novih usluga će biti dostupna korisnicima tek krajem ove godine. Evo pregleda najvećih novina sa martovske Apple prezentacije:

APPLE NEWS PLUS

Apple je kroz novi odeljak Apple News Plus dodao u svoju ponudu i pretplatu na magazine. Ovo je trenutno dostupno samo u Americi i Kanadi po ceni 9,99$ i prvi mesec je besplatan. U ovu cenu je uključen i Family Sharing gde svaki od korisnika može sačuvati svoja podešavanja i  pretplate.

Apple News Plus prikazuje magazine kroz novu “Live Cover” prezentaciju, gde su naslovnice delimično animirane kako bi dobile interaktivni izgled. Ispod naslovnica su izlistani članci i njihovi kratki odlomci i ova usluga vam preporučuje članke koji bi vam se mogli svideti čak i iz magazina koje inače ne čitate. Možete prelistavati magazine i pretplatiti se na nova izdanja koja će se u tom slučaju automatski download-ovati na vaše uređaje odmah po objavi.

Tokom prezentacije su posetioci mogli da pregledaju čak 300 magazina. Osim ovoga deo usluge su i partnerstva sa tradicionalnim i digitalnim medijskim kućama poput The Wall Street Journal-a i Los Angeles Times-a. Apple se ponosi politikom zaštite privatnosti i naglašava da oglašivači neće moći da targetuju reklame na osnovu sadržaja koje ste čitali.

APPLE CARD

Ubrzo nakon Amazona, Apple sa svojim novim proizvodom – Apple Card ulazi na scenu kreditnih kartica. Za razliku od tradicionalnih prijava za karticu za ovu se možete prijaviti direktno preko svog iPhone-a. Kada je kartica odobrena ona će se pojaviti u Wallet aplikaciji gde odmah možete pregledati svoje izvode, stanje, isplate i rokove. Aplikacija takođe taguje lokacije i prodavnice koje ste posećivali kako biste se bolje snalazili u transakcijama i lakše setili kupovina.

Kartica takođe generiše nove sigurnosne kodove svaki put kada nešto kupujete. Novina je da ova kartica čak i nema broj, CVV, potpis ili datum do koga važi. (Ali možete generisati i broj ukoliko vam je neophodan za kupovinu preko nekog sajta koji još uvek ne prihvata Apple Card ali prima 16 cifara za broj kreditne kartice.) Podaci o vašim kupovinama se čuvaju lokalno (na uređaju), kako bi se izbeglo potencijalno targetovanje oglasa.

Apple Card je nastao u saradnji sa Goldman Sachs bankom i Mastercard-om i nudi 2% povraćaja novca za transakcije i 3% za kupovine Apple proizvoda. Ove sume se vraćaju na vaš račun svakodnevno i možete koristiti ta sredstva za namirivanje dugovanja na kartici, kupovinu u aplikacijama ili ih možete proslediti prijateljima. Kartica će biti prihvaćena svuda gde se trenutno može platiti Mastercard-om.  Apple planira i titanijumsku “fizičku” verziju kartice za sve upotrebe koje nisu online a povraćaj sredstava za ove transakcije 1%. Apple kartica će biti dostupna već ovog leta.

APPLE ARCADE

iPhone se nikada nije kotirao visoko na listi gejmerskih uređaja, ali se sada očekuje promena koju bi mogla da donese Apple Arcade usluga pretplate na igrice. Za razliku od Cloud usluga koje je ponudio Google prošle nedelje, Apple-ova verzija je više fokusirana na pretplaćivanje na igrice koje su dostupne kroz App Store nego na tradicionalne naslove koje možete igrati na konzolama poput PlayStation, Xbox, ili Nintendo Switch (osim ukoliko postoji verzija igrice i za iOS).

Još uvek se ne zna koja će biti mesečna cena ove usluge, ali bi u ponudi trebalo da bude preko 100 igrica koje su pravljene ekskluzivno za iOS. Ove igre će takođe biti dostupne na drugim Apple uređajima uključujući iPhone, iPad, Apple TV i Mac računare, kao i za offline upotrebu.

APPLE TV CHANNELS

Apple TV je osvežen novim kanalima poput HBO, PBS, CBS, Acorn TV i Tastemade bez obaveze da se koristi neka third party aplikacija. Ovi Apple TV kanali će biti dostupni pretplatnicima po “pay per channel” principu što znači da ćete moći da odaberete pojedimačne kanale koji vas interesuju za razliku od dosadašnjih velikih paketa kablovskih kompanija. Cenovnik ovih usluga još uvek nije poznat.

Apple TV aplikacija će biti update-ovana ovog Maja a na jesen će biti dostupna i na Mac računarima kao i na smart tv uređajima poput Roku i Amazon Fire TV od proleća sledeće godine. Podrška za ovu uslugu će se rapiriti na preko 100 zemalja, ali još uvek nije obelodanjen raspored regionalne dostupnosti.

APPLE TV PLUS

Osim Apple Channels za Apple TV, pojavila se još jedna novina a to je Plus paket (streaming service) koji će emitovati originalne sadržaje. Još uvek se ne zna ništa detaljnije osim imena usluge i činjenice da će biti dostupna od jeseni kako za online tako i offline gledanje. Tokom prezentacije pojavilo se dosta poznatih reditelja, glumaca i glumica koji su učestvovali u predstavljanju Apple TV Plus.

Preuzeto sa: The verge

Write a Comment

Ostavite komentar